Поняття про впровадження CRM систем для управління бізнесом

Автоматизація дозволяє перекласти рутинні операції на плечі програм і роботів, а людські ресурси спрямувати більш важливі ділянки.

Сьогодні автоматизується все, і бізнес не виняток. Для нього придумано новий тип програм під назвою CRM. Це неймовірно затребувані продукти, адже підключення CRM дозволяє вирішити безліч завдань.

Навіщо потрібна CRM

Системи управління бізнесом необхідні роботи з базами даних. Людина фізично не може запам’ятати багато інформації про клієнтів, а ручне внесення в таблиці Excel вимагає часу і зосередженості. Один дзвінок від потенційного замовника і привіт, дані втрачені. CRM заповнює картки клієнтів автоматично і зручно систематизується всю інфу.

Про автоматизацію рутини вже було сказано. Чим корисні CRM-системи? Вони розсилають автоматичні нагадування співробітникам, тому підлеглі більше не проґавлять важливі деталі. Можна призначати завдання прямо із системи, не витрачаючи час на зайву комунікацію. Все наочно записується.

Дії працівників прозорі. Видно реальний внесок кожного. Зазвичай, прямо з системи можна заохотити співробітника, виписавши премію.

А взагалі CRM – штука багатофункціональна. Облік фінансів? Будь ласка. Бухгалтерський облік? У великих компаніях програма повністю не замінить бухгалтера, а от у молодих цілком. Збір аналітики, що дозволяє гнучко реагувати на ситуацію? Зрозуміло. Можливість виписувати рахунки та акти? Воронка продажів? Безпосередня робота з угодами, наприклад, дзвінки з платформи? CRM-система може практично все.

Етапи застосування

Абсолютно все підприємству не потрібне. Потрібний певний набір функцій, з рештою все цілком налагоджено. Тому впровадження CRM-системи починається з визначення цілей та завдань. Потрібно зрозуміти, навіщо підприємству CRM.

Наступний крок – вибір CRM-системи. На ринку існує безліч продуктів і абсолютно універсальних серед них немає. Система підбирається під потреби конкретного бізнесу.

Але просто вибрати недостатньо. Щоб CRM працювала ідеально, її доведеться допиляти. Цим займаються програмісти. Можна порівняти процес із приготуванням обіду з напівфабрикатів: потрібно розігріти духовку або сковороду, додати олії, солі та спецій до смаку.

Далі починається власне використання. Процес здійснюють поступово. Паралельно працюють із людьми. Важливо переконати співробітників, що впровадження CRM системи не позбавить їх роботи, інакше процес вони всіма силами саботуватимуть.

Система встановлена на комп’ютери. Що далі? Потрібно навчити співробітників користуватися ним. У цьому етапі впроваджуються фірма проводить навчання персоналу, і навіть становить зрозумілі докладні інструкції.

Останній етап впровадження – супровід. Бізнес змінюється та росте, відкриває для себе нове та відмовляється від неперспективного. CRM-система має відповідати. Її доведеться регулярно доопрацьовувати та переналаштовувати, а ще оновлювати.