Правила буріння свердловин на воду: особливості та основні етапи

Буріння водяних свердловин є досить трудомістким та відповідальним процесом. Його самостійне виконання небажане, оскільки потребує знання та дотримання правил та норм. Щоб мати загальне поняття буріння свердловин на воду, розглянемо основні правила:

  • перш, ніж замовити буріння на https://www.burinnya-sverdlovyn.com.ua/price/, визначтеся з вибором місця. Воно має вибиратися за певними критеріями, а чи не рандомно. Для цього необхідно замовити інженерно-геологічні дослідження, врахувати санітарні та екологічні нормативи, щоб не заподіяти шкоди навколишньому середовищу та здоров’ю людей;
  • правильний вибір бурильного обладнання. Це безпосередньо пов’язано з типом грунту, що залягає на ділянці;
  • буріння свердловини необхідно здійснювати відповідно до правил охорони праці та безпеки на виробництві. Цей вид робіт повинен виконуватися спеціально навченими людьми, які мають допуск до цього виду діяльності. При виконанні робіт необхідно користуватися засобами індивідуального захисту та діяти відповідно до розробленого проекту.

Буріння водяних свердловин є актуальним у випадках нестачі питної води для населення. У віддалених від магістралей районах – це єдиний спосіб забезпечення мешканців питною чи технічною водою.

Основні етапи буріння водяної свердловини: як це відбувається

Проведення цього виду робіт виконується відповідно до певних етапів. Їх необхідно реалізовувати у чітко визначеному порядку. Виглядають вони приблизно так:

  • визначення ділянки для буріння, проведення геологічної експертизи, взяття проб на аналіз. При ствердному рішенні починається розробка проекту та отримання дозволів на даний вид діяльності;
  • організація майданчика для буріння водяної свердловини. В рамках цього заходу проводиться очищення від стороннього сміття та вибір місця;
  • проведення процесу буріння. Спосіб буріння та залучення спецтехніки здійснюються залежно від типу ґрунту;
  • монтаж обсадної колони, як спосіб захисту свердловини від виникнення негативних факторів;
  • облаштування свердловини обладнанням, призначеним для перекачування та фільтрації води;
  • забір проб та аналіз води. Здійснюється визначення придатності води для пиття, її відповідність санітарним нормам.

Буріння водяної свердловини повинно здійснюватися професіоналами, які знають стандарти та дотримуються правил безпеки. У процесі виконання цієї роботи, необхідно залучення важкої спецтехніки.