Сонячна електростанція для приватного будинку: ціна та особливості вибору

Якщо вам потрібна сонячна електростанція для будинку, спершу потрібно визначитися — що конкретно ви хочете отримати в результаті — повну енергонезалежність або суттєво скоротити витрати на електроенергію.

Пропонуючи побутові сонячні електростанції, деякі компанії, свідомо чи ні, вводять майбутніх власників в оману, обіцяючи їм повну енергонезалежність.

Насправді це так і може бути, але тільки частково, адже такого результату можна досягти лише при встановленні автономних сонячних електростанцій. Інше питання — скільки за це доведеться заплатити.

Сонячна електростанція для будинку: що вона може

Насамперед необхідно визначитися зі своїми бажаннями — що конкретно ви хочете отримати у результаті — енергонезалежність чи скорочення витрат на електрику. Для досягнення кожної з цілей підійде свій тип СЕС, вони дуже відрізняються за вартістю:

  • Мережева СЕС — вона здатна генерувати електроенергію лише за підключення до централізованої електромережі. Цей тип станцій використовується для покриття частини власного споживання, якщо генерація перевищує власне споживання, тоді вироблення електроенергії обмежується технічними способами. Це найдоступніша за своєю вартістю побутова сонячна електростанція, вона може повністю окупити себе за 8-9 років роботи. Але вона не врятує при блекаутах — і це її основний недолік.
  • Автономна СЕС — вона здатна забезпечувати будинок електроенергією власного виробництва. І тому в її склад входить група акумуляторів, у якій відбувається накопичення енергії на момент інтенсивної генерації. Коли струму, що виробляється сонячними панелями, стає недостатньо, акумулятори підключаються і компенсують дефіцит. Вартість автономної СЕС у кілька разів вища, ніж мережна, різницю тут створюють саме акумулятори. Відповідно, і термін окупності у них буде більшим.
  • Гібридні СЕС — фактично, це ті ж самі автономні СЕС, але підключені до зовнішньої енергосистеми. Яка в цьому випадку виступає як резервна система енергопостачання, що підключається в тому випадку, коли власної електроенергії від АКБ і сонячних панелей буде недостатньо. Тому і за вартістю її можливо порівняти з автономною сонячною електростанцією.

Ситуація може змінитись, коли запрацює анонсована система Net Billing, тоді зникне необхідність штучно обмежувати генерацію мережевих СЕС — зараз потужність підбирають так, щоб навіть на піку виробництва домогосподарство могло повністю використовувати електрику. При роботі за Net Billing буде вигідно встановлювати досить потужні побутові сонячні електростанції, які зможуть повністю покривати власне споживання електроенергії навіть у періоди низької сонячної активності — ранок, вечір, а також осінньо-зимовий період. У моменти високої сонячної інтенсивності надлишки генерації можна буде продавати в централізовану енергосистему, а отримані гроші використовувати для розрахунків за спожиту електроенергію (наприклад, у нічний час).

Сонячна електростанція для приватного будинку https://raytonsun.io/