Трубопровід з поліетилену: переваги та встановка

Метал, що використовується для створення трубопровідних магістралей, має цілу низку позитивних особливостей, проте він дорогий, важкий і не витримує вплив середовища. Це стосується зовнішніх факторів і рідин, газів, що транспортуються. На зміну приходять магістралі із полімерів, зокрема з поліетилену. Таку продукцію пропонує компанія “Гаммапласт Украина“.

Переваги

Трубопроводи такого типу є довговічними, при цьому вони не втрачають своїх первісних характеристик на весь термін служби. Це їх докорінно відрізняє від сталевих та інших металевих варіантів. Виробник трубопроводів гарантує термін служби від 25 до 50 років, залежно від варіанту використання магістралі.

Внутрішня поверхня поліетиленових труб абсолютно гладка, тому частинкам, що знаходяться у воді, або інших носіях, важко чіплятися за стінки та осідати у вигляді нальоту. Внутрішній діаметр труб не зменшується, вони залишаються чистими. Відсутність корозії також впливає чистоту носія.

Поліетилен має низьку теплопровідність, тому не сприяє утворенню конденсату. Такі магістралі набагато рідше і менше запотіють.

Система виходить легкою, вона вимагає менше витрат при встановленні, не навантажує несучі конструкції. Трубопровід з поліетилену виходить набагато дешевше за металевий. При цьому дані труби мають високу універсальність, можуть використовуватися для облаштування різних магістралей, починаючи з подачі холодної води і закінчуючи опаленням.

Встановлення

З’єднання може вестись за допомогою зварювання, коли використовується спеціальний апарат для пластику, або компресійними фітингами, що затягуються на стиках труб. Також при монтажі магістралі застосовуються сполучні муфти, трійники, хрестовини, відводи, переходи, втулки, сіделки заглушки, кульові крани.

Процес монтажу відбувається поетапно:

  1. Створюється схема прокладки, визначаються місця проходження через стіни та перекриття, ділянки встановлення запірної арматури.
  2. Вибирається тип труб виходячи з особливостей магістралі: для газу використовуються із жовтою смугою, для водопроводу – із синьою, повністю чорні – для технічної рідини.
  3. Нарізуються окремі частини, розкладаються вздовж магістралі, та виробляється їх з’єднання, створення згинів, відводів, монтаж кранів та інших пристроїв.

Після встановлення перевіряється герметичність системи та здійснюється пробний пуск носія.