Як здійснюється видобуток українського граніту: засоби та методи

Граніт є одним із найдорожчих оздоблювальних матеріалів. Його висока вартість обумовлена багатьма факторами: тривалим терміном експлуатації, складнощами при оздобленні тощо.

Крім наведених факторів, слід зазначити, що видобуток граніту є досить складним технологічним процесом, що потребує акуратності, щоб не зашкодити чудовому каменю. Якщо ви вирішите тут замовити граніт, необхідно дізнатися, яким методом його добували.

Усього існує кілька способів видобутку цієї породи:

  1. З використанням вибухівки. Цей спосіб досить простий, але не затребуваний, тому що при його реалізації виходить велика кількість відходів і матеріал не має первозданної краси, на ньому з’являються тріщини, відколи та інші дефекти;
  2. Бурокліновий спосіб. Він пропонує якісний матеріал, який може, надалі, використовуватися для обробки. За допомогою цього можна благополучно відокремити від основного масиву досить великий фрагмент. Цей спосіб має багато спільного з «тихим вибухом» з використанням сумішей, що розширюють.

Метод, що видає на виході, висока якість заготовок називається “камнерез”. Він відрізняється високою трудомісткістю та використанням ріжучого обладнання.

Який граніт можна видобути в українських гранітних кар’єрах

Про красу українського граніту можна складати легенди та пісні. Цим матеріалом оздоблені найзначніші будинки великих міст України та Росії. Мавзолей Леніна, розташований на Червоній Площі, також виготовлений із граніту, сформованого українськими кар’єрами.

Основними складовими граніту є:

  • шпати;
  • кварці.

Але завдяки включенням мінералів простий граніт починає грати фарбами. Вони (мінерали) надають йому маси найрізноманітніших кольорів та відтінків, формують оригінальну структуру. Слід зазначити, що у різних областях України склад граніту має значні відмінності.

Структура граніту поділяється на:

  • крупнозернисту;
  • дрібнозернисту;
  • середньозернисту.

Це призводить не тільки до зміни кольору каменю, але і до його фізичних властивостей.

Найбільш затребуваними є крупнозернисті та середньозернисті породи, оскільки вони не бояться впливу атмосферних проявів. Цей камінь широко застосовується у виготовленні пам’яток і використовується для зовнішнього облицювання будівель. Дрібнозерниста порода використовується для внутрішнього оздоблення або створення інтер’єру.